- HOTEL-THERMAIKOS

Go to content

Main menu:

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΟΛΥΜΠΟΣ
ΤΟ ξενοδοχείο απέχει μόλις 33 χιλιόμετρα απο το Λιτόχωρο το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου.
Ο Όλυμπος  είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το  μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2918 μ.)  κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων  Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια (μετά τη  Ρίλα στη Βουλγαρία), αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από  τις Άλπεις έως τον Καύκασο. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει  επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας,  με μια σειρά από ψηλές  κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από  τις οποίες εκτείνεται  μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την  προστασία της μοναδικής  αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938  ως ο πρώτος Εθνικός  Δρυμός της Ελλάδας.
Κάθε  χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να  θαυμάσουν  από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση  στις  πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά   καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές  βρίσκονται  στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις  ομορφιές του.  Κλασική αφετηρία αποτελεί η κωμόπολη του Λιτόχωρου στους  ανατολικούς  πρόποδες του βουνού, 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, όπου στις  αρχές κάθε  καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
Σε απόσταση 43 χλμ. από τον ξενοδοχείο μας, βρίσκεται το Κάστρο του Πλαταμώνα, που  είναι κάστρο της Φραγκοκρατίας[1][2], χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου[3], νοτιανατολικά του Ολύμπου, σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Νότιας Ελλάδας. Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας[1], με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό.
Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝ
Το Δίον (παλαιότερη ονομασία Μαλαθριά) είναι μεγάλος οικισμός του νομού Πιερίας με 1.336 κατοίκους (απογρ. 2001) και ανήκει στο Δήμο Δίου - Ολύμπου). Βρίσκεται σε υψόμετρο 30 μ., στα ερείπια του αρχαίου Δίου, 15 χιλιόμετρα νότια της Κατερίνης. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος του δήμου Δίου. Το δημοτικό διαμέρισμα έχει 2 οικισμούς, το Δίον και τα Πλατανάκια και 1.554 κατοίκους. Στον οικισμό Πλατανάκια έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες από την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία (καπνά) και η κτηνοτροφία, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο του Δίου έχουν αναπτύξει και τουριστικά την περιοχή. Στο Δίον λειτουργεί κάθε χρόνο και Έκθεση Ψηφιδωτού στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου. Από αθλητική άποψη, πρέπει να αναφερθεί η ύπαρξη του Ομίλου Φιλάθλων Δίου, με την επωνυμία "Ο Δίας".
ΠΥΔΝΑ
Η Αρχαία Πύδνα είναι χωριό της Πιερίας, με 21 κατοίκους. Υπάγεται στο δήμο Μεθώνης. Είναι γνωστή από τη Μάχη της Πύδνας, η οποία σήμανε την οριστική υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους. Στη μάχη αυτή (168 π.Χ.) ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας Περσέας ηττήθηκε από τον ύπατο Αιμίλιο Παύλο.
Η αρχαία Πύδνα είναι χτισμένη στα δυτικά παράλια του Θερμαϊκού, ανάμεσα στον Μακρύγιαλο και το Κίτρος. Η πόλη αναδείχθηκε ως σημαντικό εμπορικό κέντρο.
ΜΕΤΕΩΡΑ
Τα Μετέωρα  είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη  οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της  Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα  στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον  σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από  τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά, τα  οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας  κληρονομιάς της UNESCO.
ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ
Το Ελατοχώρι είναι ένας ορεινός οικισμός που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Πιερίων του Δήμου Κατερίνης στο Νομό Πιερίας. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά τουριστικά θέρετρα της περιοχής και φιλοξενεί το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο του νομού.Το Ελατοχώρι είναι ένας ορεινός οικισμός που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Πιερίων του Δήμου Κατερίνης στο Νομό Πιερίας. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά τουριστικά θέρετρα της περιοχής και φιλοξενεί το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο του νομού. Το χωριό είναι τοποθετημένο στους ανατολικούς πρόποδες των Πιέριων Ορέων και σε υψόμετρο 780 μέτρων. Έχει πληθυσμό 533 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Απέχει από την πόλη της Κατερίνης 28 χιλιόμετρα.Το Ελατοχώρι ορίζεται σήμερα από τον παλαιότερο και τον νεότερο οικισμό, που χτίστηκε σε χαμηλότερη τοποθεσία. Ο παλιός οικισμός, το Παλαιό Ελατοχώρι ονομαζόταν παλαιά Σκουτέρνα, ονομασία που αποδίδεται στα σκουτιά, δηλαδή τα υφάσματα. Το όνομα του ο παλαιός οικισμός τον πήρε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, επειδή λειτουργούσε στον οικισμό εργαστήριο επεξεργασία υφασμάτων. Εκείνη την περίοδο στον παλαιό οικισμό λειτουργούσαν αλευρόμυλοι και υπήρχε εκτεταμένο δίκτυο αρδευτικών έργων. Το 1928, το χωριό μετονομάστηκε σε Ελατούσα και τον επόμενο χρόνο στην σύγχρονή του ονομασία, που αποδόθηκε από τα έλατα που συνθέτουν το τοπίο στην περιοχή.
ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
Ο Εδεσσαίος είναι ποταμός της Μακεδονίας, στην περιοχή του νομού Πέλλας, που φημίζεται για τους καταρράκτες που σχηματίζει στην πόλη της Έδεσσας. Πηγάζει από τον Βόρα, βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδας και ρέει στη συνέχεια ανατολικά δημιουργώντας ένα μικρό φαράγγι που είναι γνωστό ως στενά της Έδεσσας. Ανατολικότερα τροφοδοτεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Άγρα και στη συνέχεια καταλήγει στην πόλη της Έδεσσας την οποία διασχίζει. Στην έξοδό του από την πόλη σχηματίζει τους περίφημους καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Κάρανος έχει ύψος 70 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος στον ελλαδικό χώρο.[2] Λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα συνδέεται με την τεχνητή σήμερα κοίτη του Μογλενίτσα, του οποίου τα νερά καταλήγουν στον Αλιάκμονα. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 29 χιλιόμετρα.
ΒΕΡΓΙΝΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Βεργίνα είναι μικρή κωμόπολη στη Μακεδονία, στον Νομό Ημαθίας που διοικητικά υπάγεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκεται 13 χλμ. νοτιοανατολικά της Βέροιας, πρωτεύουσας του νομού, και περίπου 80 χλμ. νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Ο πληθυσμός της κωμόπολης ανέρχεται στις 2.000 περίπου κατοίκους και βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων Ορέων, σε υψόμετρο 120 μέτρων από τη θάλασσα.
Η κωμόπολη βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, και έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο που, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ανδρόνικου, ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανακάλυψη αυτών των ευρημάτων πιστοποίησε και τη θέση της αρχαίας πόλης των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου.
 
Back to content | Back to main menu